Goud is nog steeds overgewaardeerd

Volgens Deutsche Bank is goud nog steeds overgewaardeerd en kan de goudprijs nog 30% dalen voordat de waardering weer in lijn is met het historische langetermijn-gemiddelde. Vorige week zakte de prijs in dollars naar het laagste niveau in vijf jaar, maar analisten van de Duitse zakenbank zijn ervan overtuigd dat de bodem daarmee nog niet bereikt is.
In een artikel getiteld “Estimating fair value for gold” presenteert de bank een rekenmodel waaruit blijkt dat de goudprijs naar $750 per troy ounce zou moeten dalen om weer in lijn te komen met het historische gemiddelde over de lange termijn. In dit rekenmodel neemt de bank factoren mee als de groei van de wereldeconomie, de geldhoeveelheid, de waarde van de dollar en de goudaankopen door centrale banken.
Deutsche Bank voorziet een verdere stijging van de rente en de dollar die nog tot en met volgend jaar zal aanhouden. “De financiële markten zullen de komende maanden een nog lagere goudprijs afdwingen”, zo schrijven de bankiers in hun rapport.
Goudprijs verder omlaag?
Volgens Deutsche Bank zou goud op basis van de lange termijn consumentenprijsindex (CPI) een waardering moeten krijgen van $770 per troy ounce. Op basis van de producentenprijzen (PPI) zou de prijs zelfs naar $725 per troy ounce kunnen dalen. Daarmee is het edelmetaal volgens analisten van de bank nog steeds niet goedkoop te noemen, ondanks het feit dat centrale banken nog steeds kopen en de goudprijs nu al bijna gelijk is aan de productiekosten van de goudmijnsector.
Banken negatief over goud
In het verleden hebben banken er meerdere keren naast gezeten met hun koersdoel voor goud. Waren de meeste banken begin 2013 nog overwegend positief over het edelmetaal, toen de goudprijs later dat jaar daalde waren ze opeens zeer negatief.
Deutsche Bank is niet de enige bank die verwacht dat de goudprijs verder zal dalen. Ook analisten van ABN Amro, Goldman Sachs, Credit Suisse en Société Générale verwachten ook een verdere daling van de goudprijs. ABN Amro en Goldman Sachs hanteren voor volgend jaar zelfs een koersdoel van $800 per troy ounce.
Banken zullen zelden tot nooit een belegging in goud adviseren, omdat ze daar niets aan kunnen verdienen en omdat het kopen van goud gezien kan worden als een stem tegen het financiële systeem.

Goudprijs per gram

Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs, elke minuut van de dag. Wereldwijd en in iedere munt. De goudprijs en zilverprijs komen tot stand op de wereldmarkt. Op de markt zijn er kopers en verkopers die tegenover elkaar staan. De koper heeft een bied-prijs en de verkoper laat-prijs. De prijs tussen de biedprijs en laatprijs is de middenkoers. Op deze manier wordt de goudkoers en de zilverkoers bepaald.

Komono horloges dames
Komono komt uit de koker van Belgische designers. Ze gingen op zoek naar iets nieuws. Het moest aan de ene kant vernieuwend zijn en aantrekkingskracht hebben, aan de andere kant draagbaar en stijlvol. De mensen van Komono is dat zeker gelukt. Het resultaat is te bewonderen in onze webshop bij Komono horloges en Komono zonnebrillen. Komono betekent ‘kleine dingen’. De naam is gekozen, omdat de ontwerpers van Komono horloges een passie hebben voor de kleine details in het leven.